Tappara Tappara

01

(x-x, x-x, x-x)

72:51 - Ottelu päättynyt (JE) 

72:51 - Ottelu päättynyt (JE) 

Yleisöä 7300

Ilves Ilves

Kumpi ottaa toisen kiinnityksen?

25.3.2017 - Mikko Alahäivälä
Kumpi ottaa toisen kiinnityksen?

Kuva: Timo Koistinen

Puolivälieräsarjan kolmatta kamppailua isännöi tänään Tappara. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa Ilves on ollut jopa hiukan niskan päällä, mutta torstaina Tappara onnistui jatkoerävoitollaan tasoittamaan otteluvoitot 1-1:een.

Asetelmat

Ilves on vähät välittänyt sarjan yleisistä ennakko-odotuksista, vaan joukkue on taktisella kypsyydellään, hetkessä elämisellään ja täydellä sydämellä peliin heittäytymisellään ajanut runkosarjan voittajan jo kahdesti ahdinkoon. Vahvan panoksensa Ilveksen kevätvireeseen ovat antaneet myös seuran kannattajat – laulut ovat kajahtaneet ja käsiä on lyöty yhteen kiitettävällä tavalla joukkueen tukemiseksi. Toisessa ottelussa Tappara lopulta selvisi Ilveksen kynsistä, mutta kaukana ei ollut, että tupsukorvat pääsisivät lähtemään sarjan kolmanteen otteluun kahden voiton etumatkalta.

Ilves on pystynyt viemään Tapparalta tilaa, tukkimaan keskikaistan sekä hankaloittamaan vastustajan avauspelaamista. Ensimmäisessä ottelussa tupsukorvat viimeistelivät paikoistaan tehokkaasti, ja toisenkin ottelun esitys oli kokonaisuudessaan todella hyvä, vaikkei se voittoa tuonutkaan. Tapparan nimivahva hyökkäys ei ole toistaiseksi päässyt nousemaan kunnolla esiin, mutta vaarallinen se edelleen on, eikä Ilveksellä olekaan varaa antaa keskittymisen herpaantua, kuten Tapparalle sarjan avausottelussa kävi.

Siinä missä Tappara pääsi valmistautumaan pudotuspeleihin rauhassa ja vastustajaansa odotellen, on kapeammalla pelaajaringillä operoivalla Ilveksellä alla tiukka runkosarjan lopun rypistys sekä kolme kamppailua Ässiä vastaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Kovempi fyysinen rasitus ei kuitenkaan ole toistaiseksi näkynyt, vaan joukkueen liike, kamppailupelaaminen ja yleinen vireystila ovat pysyneet vahvalla tasolla.

Pienenä kysymysmerkkinä sarjaan lähdettäessä pidettiin sitä, miten tauko peleistä, etenkin panoksellisista, näkyy Tapparan otteissa. Voitaneen sanoa, että se on näkynyt kirvesrintojen kannalta negatiivisesti, mutta voisi kuvitella, että jo puolivälieräsarjan ensimmäinen ottelu laittoi herätyskellot soimaan. Ilves oli kuitenkin hankala vastustaja Tapparalle jo runkosarjassa - keltavihreät pelasivat kuudessa paikallispelissä johtoasemassa yhteensä lähes kuusinkertaisen minuuttimäärän sinioransseihin verrattuna. Sen mielessä pitäen kahden ensimmäisen puolivälierän otteet ovat olleet vain jatkoa runkosarjan kohtaamisille.

Kuumat pelaajat

Tiistaina sarjan ensimmäisessä kamppailussa kirkkaimpana tähtenä loisti kaksi osumaa maalin edustalta iskenyt Ilveksen Matias Sointu. Kapteeni Tapio Laakso keräsi kolme syöttöpistettä, ja myös maalin mieheen tehneet nuoret Ilves-hyökkääjät Eemeli Suomi ja Otto Koivula olivat hyvin esillä Ilveksen 3-6-voittoon päättyneessä ottelussa. Tapparalta puolustajat Valtteri Kemiläinen ja Otso Rantakari osuivat viivalaukauksillaan, ja kultakypärä Henrik Haapalalle kirjattiin kaksi syöttöpistettä. Toisessa erässä Ilves tulitti Tapparan maalilla aloittaneen Teemu Lassilan vaihtoon, ja tilalle luistellut Dominik Hrachovina jatkoi kirvesrintojen maalilla toisessakin ottelussa.

Torstain ottelu oli odotetusti vähämaalisempi, ja siinä esillä olivat kummankin joukkueen kapteenit ja maalivahdit. Varsinaisella peliajalla maaleista vastasivat Ilveksen Tapio Laakso sekä Tapparan Jukka Peltola, ja useita hyviä torjuntoja tehneet Antti Lehtonen ja Dominik Hrachovina pitivät lukemat 1-1:ssä jatkoerään asti. Matias Sointu oli kolmannen erän loppuhetkillä lähellä ratkaista sarjan toisenkin ottelun, mutta kamppailu venyi jatkoerään, jossa voittomaalin laukoi reboundista 20-vuotias Tappara-hyökkääjä Sebastian Repo. Kuumien pelaajien joukkoon voidaan myös nostaa runkosarjassa kovaa jälkeä tehnyt Tapparan Veli-Matti Savinainen, mutta kahdessa ensimmäisessä ottelussa hyökkääjän kiehuminen on kanavoitunut ulos lähinnä omalle joukkueelleen haitallisella tavalla.

Arvio

Paineet ovat edelleen Tapparalla, eivätkä ne sarjan edetessä ja pidemmäksi venyessä ainakaan pienene. Ilveksen ei periaatteessa tarvitse muuttaa mitään, mutta joukkueet valmentajiensa johdolla pyrkivät luonnollisesti koko ajan löytämään vastustajan pelaamisesta asioita, joihin iskeä. Lähtökohtaisesti odotettavissa on jälleen tasainen taistelu. Mikäli Ilveksen kynnet ovat terävinä ratkaisuhetkillä, on voitto jälleen täysin otettavissa.