Tappara Tappara

24

(1-2, 0-0, 1-2)

60:00 - Ottelu päättynyt 

60:00 - Ottelu päättynyt 

Yleisöä 7300

Ilves Ilves

Taistelu Hakametsän herruudesta jatkuu

29.3.2017 - Marko Herckman
Taistelu Hakametsän herruudesta jatkuu

Tapparan ja Ilveksen viihdyttävä ja räväkkä playoff-sarja on edennyt viidenteen kohtaamiseen voittojen ollessa tasan 2-2. Keskiviikkona Hakametsässä ratkaistaan se, kumpi seuroista pääsee yrittämään sarjan katkaisua perjantaina.

Edellinen peli Tapparan hallintaa

Edellinen peli oli Ilveksen ensimmäinen huono esitys pitkään aikaan. Ottelun ensimmäiset kymmenen minuuttia Ilves pelasi ahnasta ja nälkäistä kiekkoaan, saaden useammankin hyvän maalintekopaikan. Hyvä ote tyssäsi kuitenkin ensin vaisuun ylivoimaan ja sen jälkeen jäähyltä maalintekoon karanneen Blake Parlettin läpiajo-osumaan. Tämän jälkeen Tappara hallitsi peliä toisen erän loppuun asti ja karkasi 0-3-johtoon. Kolmas erä oli lähinnä muodollisuus ja siinä vierasjoukkue onnistui vielä kertaalleen tasoittaen 0-4-voitolla sarjan lukemiin 2-2.

Ilveksen kannalta on jälleen kerran oleellista, kuinka tappiota käsitellään joukkueen sisällä. Tamperelaiset ovat pystyneet pelistä toiseen pelaamaan kapasiteettinsa ylärajalla ja on vain inhimillistä, että väliin mahtuu yksi huonompikin esitys. Joukkueen sisältä kantautuneet viestit kertovat edelleen samasta rauhallisuudesta ja päättäväisyydestä, jota viime aikojen Ilves on kentällä näyttänyt. Tappio käsiteltiin nopeasti ja katse käännettiin heti seuraavaan peliin. Ne asiat joilla Ilves on viime aikoina voittanut ovat kaikkien takaraivossa ja keskiviikkona joukkue aikoo päästä taas tasolleen.

Tapparalle maanantain kamppailu toi voiton jälkeen myös tärkeitä onnistumisia ja itseluottamusta. Tapparan viisikkopelaaminen ja tiivis puolustussumppu piti aikaisemmista otteluista poiketen, eikä Ilves avausminuutteja lukuun ottamatta päässyt kovin usein härkkimään maalin edustalle. Valtavana ennakkosuosikkina sarjaan lähtenyt Tappara sai ensimmäistä kertaa playoffien aikana pelin virtaamaan haluamallansa tavalla ja käytti tilaisuutensa heti tylysti hyväksi.

Neljän pelin jälkeen voitot ovat melko oikeutetusti 2-2. Kaikki on edelleen auki kiihkeässä ja viihdyttävässä pudotuspelisarjassa, eikä ihmeenä voisi pitää sarjan venymistä täyden seitsemän pelin mittaiseksi.

Kaikkia tarvitaan

Ilveksen viime pelin onnistujat olivat henkilökohtaisellakin tasolla vähissä. Se kuvastaa myös Ilveksen joukkuetta – kaikki neljä ketjua ovat tärkeässä roolissa ja jokaisella pelaajalla on viisikon sisällä oma tärkeä asemansa. Ilveksessä ei välttämättä ole sitä sarjan kirkkainta tähtiloistoa, mutta sitkeitä ja taitavia pelaajia joukkueessa riittää. Esimerkiksi Eemeli Suomi on syttynyt uuteen vireeseen pudotuspeleissä – taitava hyökkääjä pelaa ja kamppailee jokaisen tilanteen loppuun asti, voittaen kamppailussa usein myös puolet isomman vastustajan. Otto Koivula omaa joka tilanteessa ratkaisupotentiaalia ja nuorukainen on valmis myös vastuunsa kantamaan. Tapio Laakso ja Markku Flinck kantavat isoa vastuuta tasapainoisina senttereinä.

Dominik Hrachovina on pelannut Tapparan maalilla rauhallisesti ja tasapainoisesti. Viime pelissä Tappara sai tärkeitä nimiä onnistujien listaan, kun Kristian Kuusela, Veli-Matti Savinainen ja Teemu Nurmi onnistuivat maalinteossa. Sentteri Jani Lajunen säesti kolmella syötöllä.

Rikkooko Ilves Tapparan löytyneen tasapainon?

Edellinen peli oli samanlailla vain yksi peli pitkäksi venyvässä playoff-sarjassa ja siitä on turha vetää sen suurempia johtopäätöksiä. Ilves on edellisissä kohtaamisissa rakentanut vankan selkänojan mihin nojata, ja sieltä se valmennuksensa johdolla ammentaa voimaa myös viidenteen peliin. Tappara onnistui maanantaina pitämään ensimmäistä kertaa fokuksen pääasiassa pelaamisessa ja se tuotti tulosta. Ilveksen tarkoituksena onkin varmasti rikkoa heti alusta lähtien Tapparan ja sen tähtipelaajien tasapainoa.

Tutut fraasit ovat jälleen tärkeässä osassa viidennessä pelissä. Ilveksen pitää saada ylivoimapelinsä takaisin uomiinsa – pakkopelimahdollisuuksia ei liene jälleen kovin montaa odotettavissa. Viisikkopelin pitää palata tutun vahvalle tasolle. Pelin alku tulee olemaan erittäin tärkeä. Nopea maali suuntaan tai toiseen saattaa lähteä viemään peliä omille raiteilleen.

Sarjan kaikki pelit ovat tähän mennessä päättyneet Ilveksen kautta mukaillen vierasvoittoihin. Petolaumalle sopii varmasti se, että samalla kaavalla mennään sarjan loppuun asti.