Tappara Tappara

20

(2-0, 0-0, 0-0)

60:00 - Ottelu päättynyt 

60:00 - Ottelu päättynyt 

Yleisöä 7300

Ilves Ilves

Ilves kaatui saappaat jalassa

1.4.2017 - Mikko Alahäivälä
Ilves kaatui saappaat jalassa

Kuva: Timo Koistinen

Tappara sai puolivälieräsarjan seitsemänteen ja ratkaisevaan otteluun vahvan alun, eikä Ilves lopulta pystynyt nousemaan iskuetäisyydelle taistelemaan ottelun ja sarjan voitosta. Tapparan voittolukemat kirjattiin 2-0 joukkueen edetessä välieriin otteluvoitoin 4-3.

Tappara iskee nopeasti

Tappara sai otteluun unelma-alun, kun keskushyökkääjä Jani Lajunen ohjasi Valtteri Kemiläisen vedon sisään maalin edestä ajassa 0.22. Kolmannella minuutilla Ilveksen Teemu Rautiainen pääsi nousemaan keskelle vetopaikkaan, mutta Dominik Hrachovina torjui hyökkääjän laukauksen. Ajassa 5.37 toinen päätuomari Jari Levonen sai osuman, lähti koppiin paikattavaksi eikä enää palannut kaukaloon ottelun aikana. Tappara karkasi 2-0-johtoon ajassa 6.12, kun Jukka Peltola näki toiseen aaltoon vapaaksi jääneen kultakypärä Henrik Haapalan, jolla oli aikaa ottaa kiekko haltuun, tähdätä ja ampua kiekko Antti Lehtosen kilpikäden puolelta sisään. Karri Kivi reagoi Ilveksen vaisuun alkuun ja käytti aikalisän tehden myös hieman muutoksia hyökkäysketjuihin.

Tapparan paine jatkui erän ensimmäisellä puoliskolla, ja Lehtonen torjui muun muassa Juhani Jasun rystyvedon. Ilves joutui myös alivoimalle Marcus Fageruddin jäähyn myötä, mutta selvitti sen, ja yksi paikkakin avautui alivoiman aikana. Jerry D'Amigo ei kuitenkaan aivan päässyt ohjaamaan Aleksi Mustosen rystysyöttöä maalin edestä. Erän jälkimmäisen kymmenminuuttisen aikana Ilves tuli peliin hyvin mukaan. Parhaat paikat osuivat Juho Liuksialalle ja Ville Meskaselle, mutta Hrachovina onnistui torjumaan Liuksialan kaksi terävää vetoa, ja Meskasen nopea kääntö maalin kulmalta puolestaan suuntautui sivuverkkoon. Kavennusmaalia ei syntynyt, joten erätauolle mentiin 2-0-takaa-ajoasemassa.

Tasaista ja tarkkaa

Toiseen erään saatiin jälleen mukaan myös toinen päätuomari, kun Jari Levosen tilalle jäälle hyppäsi Jussi Leppänen. Avausminuuttien aikana ei mainittavampia tilanteita syntynyt, ja maalipaikat olivat kortilla koko ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Yksi Ilveksen viivalaukauksista tuotti tekopaikan, kun kiekko kimposi vasemman b-pisteen kaarelle Juho Liuksialan luistelulinjalle, mutta Dominik Hrachovina torjui rannelaukauksen olkapäällä. Tapparan Jani Lajunen puolestaan pääsi ampumaan suoraan syötöstä maalin kulmalta, mutta suora laukaus suuntautui toiselta puolelta ohi.

Erän 13. minuutilla Jukka Peltola yritti iskeä kiekon sisään lähietäisyydeltä, Lehtonen kuitenkin venytti patjan eteen. Vajaan minuutin sisällä edellisestä nähtiin tekopaikat molemmissa päädyissä. Ensin Tapparan Sebastian Repo ampui matalan laukauksen hieman vasemmalta ohi, ja perään ylivoimahyökkäyksessä Ilveksen Markku Flinckin veto suuntautui päin Hrachovinaa. Reilun minuutin päästä edellisestä Santeri Vuoti sai tilaa ja pääsi haastamaan, mutta rannelaukaus puolustajan jaloista suuntautui ohi etuyläkulmasta.

Tappara pääsi toista kertaa ylivoimalle ajassa 33.17, mutta Ilves selvitti jäähyn suuremmitta ongelmitta. Erän viiden viimeisen minuutin aikana paikat syntyivät puolin ja toisin lähinnä viivavedoista ja irtokiekoista, mutta maalin saakka pelivälinettä ei kumpikaan saanut, joten toiselle erätauolle mentiin tilanteen ollessa edelleen 2-0.

Tapparan johto pitää loppuun asti

Kolmannen erän alussa Tappara laukoi ensin vaarallisesti viivasta ja perään vasemmalta b-pisteeltä, Antti Lehtonen kuitenkin otti kiekot kiinni. Ilves pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle ajassa 46.14, mutta pakkopeli ei lähtenyt pyörimään, ja kavennusmahdollisuus jäi hyödyntämättä.

Tappara puolusti johtoaan tiiviisti, eikä Ilves tahtonut päästä murtautumaan tekopaikoille. Tilanteet syntyivät lähinnä viivavedoista ja maalin edustalle lähetetyistä ohjureista, mutta lukemat pysyivät sitkeästi 2-0:ssa.

Ilves otti Antti Lehtosen ensimmäisen kerran pois maalin suulta ajassa 57.39 ja lähti hakemaan kavennusta kuudella kenttäpelaajalla. Tappara kuitenkin piti Ilveksen poissa parhaalta sektorilta sekä pystyi purkamaan kiekkoa keskialueelle ja kuluttamaan kellosta sekunteja pois. Lehtonen joutui palaamaan hetkeksi maalille mutta luisteli jälleen viimeisellä minuutilla vaihtoaitioon. Viimeinenkään rynnistys ei maalia tuottanut, joten Tappara otti 2-0-voitollaan ratkaisevan neljännen otteluvoittonsa. Kirvesrinnat kohtaavat välierissä HIFK:n.

Ottelun ratkaisut:

Tappara oli ottelun alussa vahva ja karkasi nopeasti kahden maalin etumatkalle. Ottelu oli avauserän puolivälin jälkeen varsin tasainen, mutta Ilves ei tänään onnistunut hyödyntämään omia paikkojaan ja nousemaan mukaan taisteluun ottelun ja puolivälieräsarjan voitosta.

Ilveksen parhaat:

Juho Liuksiala hakeutui tilanteisiin ja laukoi useaan otteeseen vaarallisesti. Nelosketjun Matias Sointu ja Markku Flinck tekivät kovalla asenteella töitä. Antti Lehtonen ei maaleille juuri mitään voinut. Ilves-kannattajien laulu raikasi läpi ottelun ja vielä puoli tuntia sen jälkeenkin, jolloin joukkue palasi jäälle kiittämään tuesta. Sekä joukkue että kannattajat voivat olla ylpeitä itsestään ja toisistaan.

Ilveksen plussat ja miinukset:

+ Ennakkoluuloton ja rohkea Ilves laittoi Tapparan todella ahtaalle sarjassa

+ Ilves-Perheen tuki ja kannustus (kts. alla oleva video)

+ Runkosarjan loppu ja pudotuspelit tarjosivat unohtumattomia hetkiä

+ Tappara-Ilves-puolivälieräsarja oli kaikkien odotusten arvoinen

- Välieräpaikka jäi harmittavan lähelle

- Tyhjä olo kauden päättyessä


Kuuntele FUN Tampereen haastattelut: Matias Sointu | Veli-Matti Vittasmäki | Jouko Myrrä