Tappara Tappara

13

(0-1, 1-1, 0-1)

60:00 - Ottelu päättynyt 

60:00 - Ottelu päättynyt 

Yleisöä 6847

Ilves Ilves

Paikalliskamppailuiden neljäs näytös

5.1.2017 - Vesa Suonsyrjä
Paikalliskamppailuiden neljäs näytös

Ilves lähtee haastamaan hirmuvireistä Tapparaa kauden neljännessä paikalliskamppailussa. Kolme edellistä kohtaamista ovat jättäneet varmasti hampaankoloon taistelutahtoa ja tänäänkin nähtäneen kova taistelu pisteistä.

Asetelmat

Ilves lähtee torstain otteluun sarjataulukon kahdenneltatoista sijalta. Tupsukorvien tilille on kertynyt 36 ottelusta 14 voittoa ja 45 sarjapistettä. Joulukuussa joukkue keräsi yhdestätoista ottelustaan neljätoista sarjapistettä, joista kotiotteluissa ainoastaan kolme. Joukkueen otteita onkin leimannut tasaisuuden puute, joka korostuu heikkoina otteina kotiotteluissa. Jatkuvat muutokset kokoonpanossa loukkaantumisten vuoksi ovat haitanneet pelin kehittymistä ja joulukuu olikin joukkueelle vaikea.

Tappara on kerännyt 35 ottelustaan 28 voittoa ja 80 pistettä, jotka oikeuttavat sarjan selkeään kärkisijaan. Kirvesrinnat ovat tehneet liigajoukkueista eniten maaleja ja päästäneet toiseksi vähiten, eikä joukkue ole hävinnyt tällä kaudella kertaakaan kahta peliä peräkkäin. Tällä hetkellä joukkue on hirvittävässä iskussa ja viimeiset kymmenen ottelua ovat tuottaneet hurjat 26 sarjapistettä ja täydet kymmenen voittoa.

Ilveksen ylivoimapelaaminen on toiminut 17,86 prosentin tehokkuudella. Lukema on Liigan keskitasoa. Alivoimaprosentti 80,65 on sarjan kolmanneksi heikoin, mutta joulukuussa se oli joukkueen parasta osaamista. Tapparan ylivoimaprosentti 29,91 on sarjan paras ja alivoimaprosentti 83,78 Liigan viidenneksi parasta.

Edelliset kohtaamiset

Kauden kolme aiempaa paikallispeliä ovat kääntyneet niukasti Tapparan eduksi, vaikka Ilves on pelannut niissä kaikissa voitosta. Syyskuun 17. päivä pelatussa ottelussa kirvesrinnat osuivat päätöserässä kahdesti ylivoimalla ja loppulukemat 2-4 syntyivät Ilveksen haettua tasoitusta ilman maalivahtia.

Marraskuun 11. päivä pelatussa paikallispelissä Ilves karkasi toisen erän alussa kahdella peräkkäisellä maalilla jo 0-3-johtoon, mutta parin minuutin kuluttua Tappara kavensi 1-3:een. Ilveksen johto kaventui yhteen maaliin päätöserän puolivälissä, ja tasoitusosuma syntyi vain 30 sekuntia ennen erän loppua. Ottelu ratkesi jatkoajalla, kun Veli-Matti Savinainen iski loppulukemat 4-3.

Ulkojäätapahtumassa joukkueiden kohtaaminen antoi katsojille viihdettä jälleen koko rahalla. Ilveksen iskettyä avausosuman näytti Tappara karkaavan varmaan voittoon Veli-Matti Savinaisen tehtyä 1-3 osuman ajassa 54:14. Ilves kuitenkin taisteli raivoisasti ja tuli tasoihin Markus Jokisen kavennettua ja Michael Keräsen iskettyä tasoituksen Ilveksen pelatessa ilman maalivahtia. Ottelun ratkaisun iski kukapa muukaan kuin tällä kaudella kolmessa paikallisottelussa tehot 5+2 iskenyt Savinainen.


Kuumat pelaajat

Ilveksen tehokkaimmat pelaajat kuluvalla kaudella ovat olleet kaksi edellistä ottelua influenssan vuoksi missannut Ville Meskanen ja Aleksi Mustonen, joilla molemmilla on koossa 19 tehopistettä. Nuorten MM-kisoista viimeisten joukossa tippunut puolustaja Jarkko Parikka on saanut hurjasti vastuuta viime aikoina ja pelannut reilusti yli kaksikymmentä minuuttia ottelua kohden.

Ilveksen nuoret pelaajat ovat esiintyneet edukseen oikeastaan koko kauden ja loukkantumisten kautta näyttöpaikan saanut nuori hyökkääjä Topias Haapanen on jälleen yksi esimerkki omista lahjakkuuksista. Edellisen kierroksen Sport-ottelussa Haapanen ja Niko Ahoniemi iskivät uriensa avausosumat.

Tapparan tehokkaimmat pelaajat löytyvät myös Liigan pistepörssin kärjestä. Henrik Haapala johtaa koko sarjan pistepörssiä 38 tehopisteellään ja Veli-Matti Savinainen on toisena vain pistettä vähemmän tehneenä. Näiden takana kokenut Teemu Nurmi pelaa hienoa kautta ja on sarjan pistepörssin seitsemäntenä 27 tehopisteellään. Nurmi on kerännyt kolmessa edellisessä ottelussaan tehot 2+3 ja kolmessa edellisessä paikalliskamppailussa tehot 2+4.


Arvio

Sarjakärjessä viilettävä Tappara lähtee hurjan vireensä ja vahvan pelaajamateriaalinsa avulla otteluun selkeinä ennakkosuosikkeina. Joukkueen murhaava ylivoimapeli on yksi asia, joka voi ratkaista ottelun joten Ilveksen on syytä pysyä poissa rangaistusaitiosta. Hyvin kaikissa paikallisotteluissa kamppaillut joukkue kaipaisi kokeneemmilta pelaajiltaan vastuunkantoa ja ennen kaikkea tehoja kääntääkseen tiukat ottelut.