Ilves Ilves

14

(1-1, 0-2, 0-1)

60:00 - Ottelu päättynyt 

60:00 - Ottelu päättynyt 

Yleisöä 4398

Pelicans Pelicans

Uusi aikakausi alkaa - Pelicans Ilveksen vieraaksi

8.2.2017 - Mikko Alahäivälä
Uusi aikakausi alkaa - Pelicans Ilveksen vieraaksi

Kuva: Timo Koistinen

Eilen omistusjärjestelyistään tiedottaneen Ilveksen uusi aikakausi alkaa kaukalon puolella kotiottelulla Pelicansia vastaan. Kyseessä on joukkueiden viimeinen keskinäinen ottelu tämän kauden runkosarjassa. Lahtelaiset ovat onnistuneet kääntämään aiemmat kohtaamiset niukasti edukseen – pystyykö Ilves tänään ottamaan Pelicansin päänahan?

Asetelmat

Ilves on 47 pelaamansa ottelun jälkeen kahdennellatoista sijalla kerättyään 57 sarjapistettä. Ilveksen yläpuolella Jukurit on pisteen, Sport viiden pisteen ja HIFK kahdeksan pisteen päässä. Kolmikko on pelannut yhden ottelun Ilvestä enemmän. Tamperelaisten takana niskaan hengittävät KooKoo, Lukko ja liigajumbo SaiPa, joka sekin on vain neljän pisteen päässä tupsukorvista. Viimeisistä pudotuspelipaikoista tullaan käymään kova taistelu, eikä peräkkäisiin tappioihin juuri ole enää varaa. Ilveksen maaliero on sijoilla 10-15 olevista joukkueista paras, mutta sarjataulukossa ylempänä olevilla joukkueilla on enemmän kolmen pisteen voittoja, jotka tasapisteissä ensisijaisesti ratkaisevat paremmuuden.

Ilves pelaa tällä viikolla kaksi kotiottelua, joista pisteitä olisi tultava. Kahdestatoista edellisestä Hakametsässä pelatusta kotiottelusta on kertynyt vain kaksi voittoa, joista yksi jatkoajalla ja yksi voittolaukauskilpailussa, sekä kymmenen tappiota, joista seitsemän on ollut yhden maalin tappioita. Kotiotteluiden saldo on siis ollut jo pitkään valitettavan heikko, vaikkakin Ilves on silti lähes pelissä kuin pelissä taistellut tasaväkisesti pisteistä summerin soimiseen asti. Nyt alla on kuitenkin helpottava jatkoaikavoitto sarjakolmosesta KalPasta, mikä antaa hyvät lähtökohdat tämän viikon otteluihin.

Pelicansin tilillä on 48 ottelusta 76 pistettä, jotka oikeuttavat sarjataulukon kuudennelle sijalle. Lahtelaiset ovat tällä hetkellä kiinni viimeisessä suorassa puolivälieräpaikassa, mutta neljäskin sija on vain viiden pisteen päässä. Vastaavasti Pelicansin alapuolella olevaan Ässiin on eroa neljä pistettä. Pelicans on päästänyt kauden aikana vain neljä maalia vähemmän kuin Ilves, mutta tehtyjä maaleja lahtelaisten tilillä on 22 Ilvestä enemmän.

Pelicans on esiintynyt varsin tasaisesti läpi kauden, sillä joukkue ei ole hävinnyt kertaakaan kolmea ottelua peräkkäin. Vuoden 2017 puolella lahtelaiset ovat ottaneet kolmestatoista ottelustaan kahdeksan voittoa, joista jokainen on ollut suora kolmen pisteen voitto. Viime viikolla Pelicans kuitenkin koki vieraissa jatkoaikatappion KooKoota vastaan ja kotitappion SaiPaa vastaan. Kyseisten otteluiden välissä pussinokat kaatoivat sputnikit Lappeenrannassa.

Erikoistilanteet

Ilves: Ylivoimaprosentti 17,33 (kotiotteluissa 10,98), alivoimaprosentti 82,72 (79,45)

Pelicans: Ylivoimaprosentti 15,17 (vierasotteluissa 14,75), alivoimaprosentti 79,01 (74,24)

Edelliset kohtaamiset

Pelicans on ollut Ilvekselle vaikea vastustaja, sillä kauden kolme aiempaa kohtaamista ovat päättyneet lahtelaisten niukkoihin voittoihin. 29.10. Pelicans oli Lahdessa parempi maalein 3-1 ja 26.11. maalein 2-1. Hakametsässä 7.1. pelattu ottelu puolestaan päättyi Pelicansin 3-4-voittoon. Keskinäisten otteluiden pisteet ovat tylysti tämän illan vierasjoukkueen eduksi 0-9.

Kauden keskinäisissä otteluissa tehokkaimmat pelaajat ovat olleet Pelicansin puolelta 1+2-tehot tehnyt Iikka Kangasniemi sekä kaksi maalia iskeneet Juhani Tyrväinen ja Morten Poulsen. Ilveksen Teemu Aalto on kerännyt Pelicansia vastaan kolme syöttöpistettä ja Michael Keränen laukoi viime kohtaamisessa kaksi maalia.

Kuumat pelaajat

Yhdysvaltalaishyökkääjä Jerry D'Amigo on noussut maalimäärän turvin Ilveksen sisäisen pistepörssin kärkeen tehoilla 10+12=22. Viidessä edellisessä ottelussa D'Amigo on tehnyt pisteet 4+1=5. D'Amigon kanssa tasapisteissä ovat tehot 8+14=22 iskeneet Aleksi Mustonen ja kapteeni Tapio Laakso. Tulokkaiden pistepörssissä toisena tehoilla 7+14=21 oleva Otto Koivula on merkkauttanut saman viiden ottelun jakson aikana pisteet 1+3=4 ja Laakso 2+2=4. 38-vuotias Teemu Aalto on Ilveksen tehokkain puolustaja pisteillä 2+13=15. Kymmenessä edellisessä ottelussa Aalto on tehnyt pisteet 1+7=8. Olli Vainio on ottanut kauden aikana harppauksen eteenpäin, ja 22-vuotiaan puolustajan rooli ja peliaika ovatkin kasvaneet ansaitusti.

Viime viikolla Ilves sai sairastuvalta takaisin luottopuolustaja Veli-Matti Vittasmäen mutta KalPaa vastaan loukkaantuneen Markus Jokisen polvivamma puolestaan pitää hyökkääjän sivussa koko loppukauden. Tänään tilanne kuitenkin taas paranee, kun alkuvuoden sivussa ollut Matias Sointu palaa kokoonpanoon.

Pelicans joutuu tulemaan toimeen ilman maajoukkuekomennuksella olevia kapteeni Antti Erkinjunttia ja puolustaja Mikko Kousaa, joka on joulukuussa Ruotsin pääsarjasta Pelicansiin palattuaan ollut isossa roolissa 28 minuutin keskimääräisellä peliajallaan. Lisäksi hyökkääjä Morten Poulsen on Tanskan maajoukkueen mukana turnauksessa Etelä-Koreassa. Alkuvuoden sivussa ollut Justin Hodgman puolestaan palaa tänään Pelicansin kokoonpanoon. 19 ottelua pelanneen hyökkääjän pistesaldo on 8+9=17.

Hyökkääjä Vili Sopanen on ollut kovassa iskussa viime aikoina. Sopanen on tehnyt kuudessa viime ottelussa hurjat tehot 8+6=14. Lahtelaisten pistepörssin kärjessä on Erkinjuntti tehoilla 9+28=37, toisena Sopanen tehoilla 17+18=35 ja kolmantena Iikka Kangasniemi tehoilla 10+24=34. Huomionarvoista on, että kyseiset pelaajat ovat olleet sivussa yhteensä 43 ottelusta (12+18+13=43). Kolmikko on siis takonut pisteitä noin piste per peli -tahdilla.

Pelicansin tehokkain puolustaja on ollut Marko Pöyhönen, joka on summannut pisteet 3+18=21. Ottelukohtaisella pistekeskiarvolla mitattuna Pöyhösen edellä ovat 15 ottelussa pisteet 4+6=10 tehnyt Mikko Kousa ja vammoista kärsinyt mutta peliaikaansa nähden äärimmäisen tehokas Ilves-kasvatti Juha Leimu. Leimu on pelannut keskimäärin vain 7 minuuttia ja 42 sekuntia ottelua kohden mutta tehnyt silti 19 ottelussa tehot 7+4=11. Pelicans-pelaajista Ilves-taustaa omaavat myös hyökkääjä Antti Tyrväinen sekä puolustajat Pasi Puistola ja Miro Hovinen. Janne Juvonen on torjunut Pelicansille kolme voittoa Ilveksestä, mutta tänään lahtelaisten maalilla aloittaa Joona Voutilainen.

Arvio

Viime torstaina Hakametsässä KalPaa vastaan nähty tunnetason nousu siivitti Ilveksen voittoon asti ja antoi lisää virtaa myös katsomon puolelle. Kotiyleisön tuki onkin tärkeä asia nuoren joukkueen taistellessa paikasta pudotuspeleihin. Vuosien varrella Hakametsässä käyneet tietävät, millainen karnevaalitunnelma halliin pystytään parhaimmillaan luomaan.

Lähtökohtaisesti Pelicans olisi lievä ennakkosuosikki, mutta vierasjoukkueen poissaolot tasoittavat puntteja entisestään. Ilveksellä varmasti riittää nälkää ottaa lahtelaisten päänahka ja kauden ensimmäinen voitto pussinokista. Ilveksen tulee liikkua hyvin ja olla alusta asti valmiina kamppailupelaamiseen, mutta pitää silti oma viisikkopelaamisensa kasassa. Mikäli nämä asiat toteutuvat ja omat maalipaikat käytetään riittävällä tehokkuudella hyväksi, on kotivoitto lähellä.

Tunnusta väriä ja tule paikan päälle Hakametsään antamaan tukesi pudotuspelipaikasta taistelevalle kotijoukkueelle!

Ilves-Pelicans-liput täältä | Osallistu Zarillon avausmaaliveikkaukseen | Tiedote: Ilves-Hockey Oy:n omistusjärjestelyt | Tapio Laakson haastattelu