Ilves-pelaajien mailoja hyväntekeväisyyteen

4.2.2017 - Marko Herckman
Ilves-pelaajien mailoja hyväntekeväisyyteen

Jääkiekkomailojen hintakehitys on viime vuosina kulkenut reilusti ylöspäin, ja nykyään huippumailoista saa maksaa jo satoja euroja. Liigapeleissä mailoja menee poikki kasapäin, mutta nyt nämä mailat ovat saaneet uuden elämän Tampereella palomiehenä työskentelevän ja Kankaanpäässä asuvan Elja Kivikosken käsissä. Ilves lahjoitti ensimmäisen erän Kivikosken korjaamia mailoja Hauhon Yhtenäiskoulun oppilaiden käyttöön.

Moni ei varmasti ole ajatellutkaan, että poikki menneitä mailoja pystytään korjaamaan.

- Itse olen tehnyt näitä hiilikuituhommia harrastuspohjalta. Kaikki lähti siitä, että minulla oli rikkinäinen hiilikuitupyörä. Ne rungot maksavat monta tonnia ja mietin voisiko sitä korjata. Pyörässä oli kuitenkin vähän se, että jos se hajoaa kesken ajon niin voi sattua. Niinpä ajattelin, että voisi harjoitella jääkiekkomailoilla. Kävin Lasselta (Ilveksen huoltaja Lasse Laukkanen) pyytämässä muutamaa katkennutta mailaa ja siitä se lähti, Kivikoski avaa.

Mailojen korjaaminen ei ole mitään liukuhihnatyötä. Kivikosken seitsemän neliön mailaverstaalla kaikki tapahtuu käsityönä.

- Jokainen maila on oma yksilönsä ja mailanvalmistajissakin on eroa. Maila on aika simppelin näköinen kapistus, mutta tehtaalla siihen vedetään useampi kerros erilaisia kuituja eri suuntiin, että saadaan taipumisia ja jäykkyyttä oikeisiin suuntiin. Näitä korjaillessa kaikki perustuu käsityöhön ja kokemuksen myötä on oppinut aika paljon.

Korjattujen mailojen kestävyys on ollut ahkerassa testikäytössä hyvä.

– Kaikki sitä aina kysyy. Kaupasta voi hakea muutamalla satasella samanlaisen mailan ja se voi mennä heti poikki. Se on oikeastaan ihan tuurista kiinni. Jos siihen tulee sopivasti pari iskua juuri samaan kohtaan, niin se menee hajalle. Mailanvalmistajat käyttävät miljoonia kehitystyöhön, mutta ei niiltäkään saa kuin kolmenkymmenen päivän takuun. Paljon on korjaamiani mailoja ollut käytössä esimerkiksi Tampereen Palokunnan Urheilijoiden jäillä ja aika vähän niitä on hajalle saatu, Kivikoski kertoo.

Kivikoski korjaa mailoja harrastuspohjalta. Materiaalit eivät kuitenkaan ole ilmaisia ja esimerkiksi Tammed Oy ja Tampereen pienrakennus ovat tukeneet toimintaa.

- Sponsoreilta olen saanut tukea materiaalihankintoihin. Hiilikuitu ei ole ilmaista ja siihen muut tarvikkeet päälle. Välillä olen pyöritellyt ajatusta, että tekisikö tästä bisneksen, mutta nyt tämä menee ainakin vielä harrastuspohjalta. Ilvesläisenä on mukava olla tukemassa omalla työpanoksella tällaista hyväntekeväisyysprojektia, Kivikoski hymyilee.

Koululaisille huippumailoja

Nyt iso kasa mailoja lähtee Hauhon Yhtenäiskoulun oppilaiden käyttöön. Ilveksen huoltaja Lasse Laukkanen kertoo, että hyväntekeväisyysprojektia on tarkoitus jatkaa.

- Mailoja menee paljon poikki ja nyt niitä ei kaikkia tarvitse heittää roskiin. Ollaan jo jonkin aikaa etsitty eri kohteita, joihin näitä voisi lahjoittaa. Hauholta oltiin sitten sopivasti yhteydessä Ilves ry:n toimistolle ja saatiin asiaa eteenpäin. Tarkoitus on jatkaa ja etsiä uusia lahjoituspaikkoja, Laukkanen kertoo.

Hauhon yhtenäiskoulun liikunnanopettaja Mikko Reitti on kiitollinen lahjoituksesta.

- Kaikilla koululaisilla ei ole mailoja ja niitä kuitenkin tarvitaan, sillä jääkiekko kiinnostaa lapsia. Tämä on hieno kädenojennus täältä Ilvekseltä meidän suuntaan. Saadaan oppilaille sellaisia välineitä, että päästään puuhamaan oikein kunnolla ulkojäillä, Reitti kiittelee.

- Monipuolisten liikuntamahdollisuuksien tarjoaminen kouluissa on tärkeää. Me on saatu kerättyä pikku hiljaa lainavälineitä koululle ja nyt saatiin taas näitä mailoja. Se antaa lapsille tasapuolisen mahdollisuuden osallistua koululiikuntaan, opettaja muistuttaa.

Jääurheilu onkin edelleen tärkeä osa koululiikuntaa.

- Kyllä meidän koulussa on tavoitteena se, että kun talvi tulee niin välittömästi mennään ulos. Olosuhteiden mukaan toki katsotaan, mutta sisällä salissa ehtii aina olla. Kyllä luistelu ja jääkiekko kuuluu suosikkilajeihin koulussa, Reitti kertoo.

Myös mailoja lahjoittamassa ollut Ilves-hyökkääjä Sami Sandell pääsi testaamaan korjattuja mailoja. Sandell oli positiivisesti yllättynyt näkemästään.

- Tosi hyvältä ne tuntuivat omaankin käteen. En ole itse aikaisemmin edes kuullut, että poikki menneitä mailoja korjataan. Nykypäivänä mailat on aika herkkiä. Varsinkin kun pelaa sentterinä, niin tulee paljon kolhuja aloituksissa ja mailoilla voi olla aika lyhytkin elinkaari. Hieno homma, että niitä saadaan heräteltyä henkiin. Pojat sai hienoja mailoja mukaansa kouluun – ei varmasti ole muissa kouluissa liigapelaajien mailoja, "Ässä" hymyilee.

Kategoriat: Uutiset