Jääkiekkoleijona numero 8 Pentti Isotalo 90 vuotta

17.2.2017 - Kimmo Leinonen
Jääkiekkoleijona numero 8 Pentti Isotalo 90 vuotta

Tampereella 17.2.1927 syntynyt Pentti Isotalo teki mahtavan uran jääkiekon parissa. Seitsemän Suomen mestaruutta Ilveksessä voittanut Isotalo, Jääkiekkoleijona numero 8, täyttää tänään 90 vuotta.

Jo 15-vuotiaana vuonna 1942 Ilveksen edustusjoukkueeseen noussut Isotalo voitti 16 kautta kestäneellä urallaan peräti seitsemän SM kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin. Leijonapaitaan hän pukeutui 38 kertaa edustaen Suomen vuoden 1951 MM-kisoissa Pariisissa ja 1952 talviolympialaissa Oslossa. Pentti Isotalon aktiiviura pelaajana päättyi keväällä 1958 hänen kipparoituaan Ilveksen Suomen Cupin voittoon. Jääkiekon pääsarjassa Pentti Isotalo vastaanotti Lynces Academicin sarjan parhaalle puolustajalle myönnetyn pystin vuonna 1950.

Jääkiekko ei kuitenkaan jäänyt, vaan Pentti Isotalo siirtyi välittömästi erotuomaritoiminnan pariin. Pääsarjatuomarin tehtäviä hän hoiti kevääseen 1973 saakka. Pentti Isotalo palkittiin neljästi Mestaruussarjan parhaana tuomarina ja kerran jääkiekkoliiton valitsemana vuoden erotuomarina.

Kansainvälisellä urallaan hän tuomitsi 80 A-maaottelua. Arvokisoihin hänet nimettiin kuudesti MM-kisatehtäviin ja paluun olympiakisoihin Pentti Isotalo teki Innsbruckissa vuonna 1964 raitapaita yllään. Hän kuului Kansainvälisen Jääkiekkoliiton erotuomarikomiteaan vuosina 1972-74.

Kaikkiaan 31 kautta kestänyt ura pelaajana ja erotuomarina sai jatkoa, kun Pentti Isotalo siirtyi erotuomarien kouluttajan rooliin, joissa toimissa hänet nähtiin vielä kaudella 2001-02. Pentti Isotalon jääkiekkoura huipulla kesti kaikkiaan uskomattomat 60 vuotta. Jääkiekon SM-liiga on kunnioittanut hänen erotuomariuraansa nimeämällä 1980 vuoden parhaan linjatuomarin palkinnon Pentti Isotalon mukaan.

Ansioistaan Suomen jääkiekkoilun hyväksi Pentti Isotalo aateloitiin 1985 Suomen Jääkiekkoleijonaksi numero 8, ja hänet on palkittu Suomen Jääkiekkoliiton suurella ansioristillä sekä SM-liigan kultaisella ansiomerkillä.

Pentti Isotalon monipuolisuutta urheilijana osoittavat hänen voittamansa nuorten SM-kulta 110 metrin aitajuoksussa vuonna 1942 sekä menestymiset pikamatkoilla Hämeen piirin kilpailuissa. Pentti Isotalo pelasi jalkapalloa Ilveksen ja koripalloa Tampereen Pyrinnön edustusjoukkueissa. Valmennuspuolella hänen luotsaamansa Ilveksen koripallotytöt saavuttivat kahdesti nuorten SM-hopeaa.

Pentti Isotalo kouluttautui luokan opettajaksi toimien Kissanmaan koulun opettajana 32 vuotta, joista viimeiset neljä koulun rehtorina. Suomen Punaisen Ristin toiminnassa hän oli 35 vuoden ajan, osallistui innokkaasti Tampereen mieskuoron toimintaan sekä nuoruusvuosinaan partio- ja sotilaspoikatoimintaan.

Pentti Isotalolle on ansioistaan myönnetty Suomen Leijonan Ritarikunnan ansioristi, Tampereen kaupungin kultainen ansiomitali, Sotilaspoikien ansioristi johtaja-soljella, ja Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiri on nimennyt hänet kunniajäsenekseen.

Ilves onnittelee merkkipäivän johdosta!

Kategoriat: Uutiset