1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Dominik Mašín – Kiinan rajalta Tampereelle

Dominik Mašín – Kiinan rajalta Tampereelle

Henri Honkala

Tampereen Ilvekseen Amur Habarovskista siirtynyt puolustaja Dominik Mašín on muuttanut jo 14-vuotiaana jääkiekon perässä omilleen, pelannut yhteensä kolmella mantereella ja toiminut kapteenina supertähtiä täynnä olevassa joukkueessa. Uuden aikakauden alussa mies taustoittaa hieman sopimuksen syntymistä, ja uraansa ylipäätään.

-Sopimuksen syntyminen oli prosessina melko helppo. Pyysin agenttiani tutkimaan vaihtoehtoja, koska en ollut hyvin iloinen enää Habarovskissa. Ilves oli kiinnostunut minusta, ja tiesin Liigan olevan tasokas. Kaikki tuntemani täällä pelanneet pelaajat ovat kertoneet niin.

Vaihtoehtoja oli pöydällä muitakin, mutta Ilves vaikutti alusta asti oikealta ympäristöltä ja paikalta pelata.

-Halusin todella tulla tänne. Puhuin Marekin (Langhamer) kanssa ja hän kertoi paljon hyvää joukkueesta. Tampere on kiva kaupunki ja ihmiset täällä ovat mukavia. Puhuin myös Timon (Koskela) kanssa ja kun kaikki vaikutti oikein hyvältä, oli minun helppo hyväksyä sopimus.

Matka alkaa Tsekeistä Pohjois-Amerikkaan

Dominik Mašín syntyi helmikuussa vuonna 1996 pienessä kolmen tuhannen asukkaan kaupungissa Mestev Kralovessa, 80 kilometriä Tsekin pääkaupungista Prahasta itään. Ensikosketukset lajiin nimeltä jääkiekko tulivat perinteisellä tavalla vanhempien viedessä nuoren pojan ensimmäistä kertaa luistelemaan. Siitä kerrasta lähtien puolustaja kertoo ihastuneensa lajiin.

-Pelasin pienempänä myös jalkapalloa silloin tällöin, mutta jääkiekko on aina ollut päälajini.

Vanhemmilla oli myös suuri vaikutus Mašínin siirryttyä kasvattajaseuraansa SC Koliniin.

-Kaverini joka asui naapurissa pelasi samassa joukkueessa. Hänen isänsä valmensi, ja vuorotellen vanhempamme veivät meitä joka päivä harjoituksiin. Myöhemmin siirryin Slavia Prahaan.

Slavia Prahan juniorijoukkueissa, ja Tsekin juniorimaajoukkueista ison kansan tietoisuuteen noussut Mašín huudettiin NHL:n varaustilaisuudessa vuonna 2014 toisella kierroksella vuorolla 35. Varaaja oli Tampa Bay Lightning.

Matka jatkui varauksen jälkeen Kanadaan Ontarioon, ja OHL-liigassa pelaavaan Peterborough Petesiin. Uusi maa ja uudet tavat olivat toki iso muutos nuoren miehen elämään, mutta jo 14-vuotiaana omilleen Prahaan muuttaneelle Mašínille tämä oli enemmänkin iso mahdollisuus.

-Muutto Ontarioon oli iso mahdollisuus minulle. Sain NHL-varauksen ja pelasin hyvin. Sain todella hyviä ystäviä, jotka opettivat englantia. Olin tottunut asumaan omillani jo Prahassa, joten muutos sinänsä ei ollut niin iso – poislukien kieli jota puhuttiin.

Nuorten MM-kisat ja vuodet AHL:ssä

Monella suomalaisella on varmasti muistissa vielä vuoden 2016 maailmanmestaruuteen päättyneet U20-kotikisat Helsingissä. Turnaus tiedettiin jo silloin todella tasokkaana, ja jos jälkeenpäin katsoo joukkueiden kokoonpanoja, löytää sieltä kasapäin supertähti-statuksen omaavia pelaajia. Tsekin kokoonpanosta löytää myös Dominik Masinin, joka toimi näissäkin kisoissa joukkueen kapteenina. Samassa joukkueessa pelasi muun muassa jo nyt upeaa uraa Pohjois-Amerikassa tekevät David Pastrnak ja Filip Hronek.
Menestystä tuosta turnauksesta ei lopulta tullut, mutta Mašín muistelee lämmöllä Suomessa pelaamista. Menestystä oli tullut jo kaksi vuotta takaperin.

-Meillä oli hyvä joukkue silloin. Olin jo U18-joukkueen kapteeni kisoissa jotka pelattiin Suomessa 2014. Voitimme hopeaa silloin, ja meidän ryhmä pysyi kasassa Suomessa pelattaviin U20-kisoihin. Jatkoin kapteenina ja oli hienoa pelata niin hyvällä joukkueella, vaikka emme lopulta pärjänneet parhaalla mahdollisella tavalla. Joka tapauksessa olen nauttinut pelaamisesta Suomessa.

Seurajoukkuetasolla Mašín siirtyi AHL-seura Syracuse Crunchiin, joka toimii Tampa Bay Lightningin farmiseurana. Syracusessa mies vietti aikaa viiden kauden ajan. Pelejä tilille kertyi hieman päälle 300, ja tehopisteitäkin puolustajalle hyvä määrä. Kutsua aivan kirkkaimpiin valoihin ei kuitenkaan tullut.

-Se oli kovaa ja opettavaista aikaa. Toisella kaudella tein kymmenen maalia ja tilastoni oli paljon plussalla. Pelasin muutenkin hyvin, mutta tottakai Tampalla oli todella vahva joukkue ja he tavoittelivat Stanley Cupia. Heillä oli kahdeksan yhden suunnan sopimuksella pelaavaa puolustajaa joten kutsua ylös ei ollut todellakaan helppoa saada.

Itä-Euroopan kiekkoliiga ja 80 000 kilometriä

Itä-Euroopan kiekkoliiga KHL tunnetaan hyvinkin raskaana ja kovatasoisena sarjana, jossa matkustuskilometrejä kaupunkien välillä tulee kauden aikana parhaillaan 80 000 kilometriä. Venäjän kaukoidässä Kiinan rajalla sijaitseva Habarovsk, ja kaupungin jääkiekkoylpeys Amur Habarovsk eivät ole tässä mielessä helpoimpia mahdollisia paikkoja.

Dominik Mašín siirtyi Amuriin kaudeksi 20-21. Joukkuetta ei voi lukea KHL:n kärkijoukkueisiin, mutta pudotuspelien viimeisistä paikoista taistelevassa seurassa oli tarjolla seuraava mahdollisuus.

-En ollut tottunut niin valtavaan matkustusmäärään mitä Habarovskissa matkustimme. Esimerkiksi 12 tuntia Moskovaan, ja takaisin tietysti saman verran. Aikaeron kanssa oli totuttelua. Ensimmäinen vuoteni siellä oli ihan hyvä. Onnistuin tekemään pisteitä ja sain vastuuta.

Maailman toisiksi kovimmassa kiekkosarjassa arki on välillä raadollista. Onnistumiset ja tulokset määrittää pitkälti suuntaa, ja lopulta vain voittamisella on väliä. Edellisellä kaudella Amur ei päässyt pudotuspeleihin hyvästä alkukaudesta huolimatta. Mašín pelasi hyvällä tasolla ja teki 11 tehopistettä pelaamissaan 32 ottelussa.

Alkanut kausi alkoi heikosti joukkueella, eikä henkilökohtaisellakaan tasolla päästy aivan parhaimpaan. Vastuu väheni, ja tsekkiläinen alkoi katsomaan uusia vaihtoehtoja.

-Istut lentokoneessa, vedät lyhyet jääharjoitukset ja sen jälkeen peli. Sanotaan että kehityt pelaamalla, mutta joskus pelaaminen on hankalaa kun olet väsynyt matkustamisesta ja aikaero painaa. Koin kehittyväni Venäjällä jonkin verran koska sarja on tottakai kova, mutta enemmän kehitystä sain Yhdysvalloissa. Siellä siihen panostetaan paljon, ja sama on täällä. Uskon pystyväni kehittymään täällä vielä uudelle tasolle.

Uusi aikakausi Ilveksessä

Palataan takaisin nykypäivään. Dominik Mašín on ehtinyt viettää jo muutaman päivän Suomessa, ja alla on toiset jääharjoitukset Ilveksen kanssa. Vasemmalta puolelta laukova puolustaja vaikuttaa nauttivan uudesta ympäristöstä. Tsekeistä Kanadaan, sieltä Yhdysvaltojen puolelle ja Kiinan rajalta Tampereelle ja Ilvekseen. Verrattain vielä nuori 25-vuotias Masin on nähnyt jo paljon maailmaa ja kokenut paljon.

Tietynlainen kokemus huokuukin hänen vastaillessa kysymyksiin rauhassa ja hyvällä englannin kielellä. Mutta millainen pelaaja Dominik Mašín on kentällä?

-Pidän itseäni kahden suunnan pelaajana. Haluan olla vahva omassa päässä, mutta myös tukea hyökkäyksiä ylöspäin, ja auttaa hyökkääjiä sitä kautta.

Ylivoimallakin viihtyvä ja hyvin laukova Mašín haluaa auttaa joukkuetta myös hyökkäyspäässä ja tukea peliä ylhäällä, muttei tee sitä puolustuksen kustannuksella. Omaa pelaamista ja kehitystä voi viedä vielä koko ajan eteenpäin, ja henkilökohtaisella tasolla se on tämän kauden tavoite. Joukkueena suurin tavoite löytyy keväältä.

-Haluan tulla paremmaksi täällä ja nyt heti alussa huomasin sen olevan mahdollista. Pyrin auttamaan joukkuetta, jotta valmentajat ja pelaajat olisivat tyytyväisiä minuun. Tottakai isoin tavoite on joukkueena voittaa Suomen mestaruus.

UUTISET