1. Etusivu
  2. Spotlight
  3. Spotlight: Jarkko Parikka – ”Toivottavasti saan olla pidempäänkin”

Spotlight: Jarkko Parikka – ”Toivottavasti saan olla pidempäänkin”

Henri Havusela

27-vuotias puolustaja Jarkko Parikka pelaa kymmenettä kauttaan putkeen Ilveksessä. Seurauskollinen Imatran kasvatti on nähnyt Ilveksen haastavat vuodet ja samalla ollut mukana, kun seura on kehittynyt kaukalossa ja sen ulkopuolella. Parikka itse on samojen vuosien aikana kehittynyt Liigan luottopuolustajien eliittiin, mistä kertovat puolustajalle loistavat tilastot sekä kutsut maajoukkueeseen.

Ottelumäärissä Parikka on nousemassa jo tällä kaudella eniten Ilveksessä otteluita pelanneeksi puolustajaksi. Se on mieletön tilasto alle kolmekymppiselle puolustajalle. Nyt Parikka saapuu Spotlight-haastatteluun kertomaan omia ajatuksiaan urastaan tähän saakka.

Ilves aloitti Liigan runkosarjan hienosti voittamalla kolme ensimmäistä otteluaan ja saldona on täydet yhdeksän sarjapistettä. Puolustaja Jarkko Parikka sai kunnian laukoa joukkueen runkosarjan avausmaalin TPS:ää vastaan. Lisäksi Parikka pääsi tehopisteiden makuun syöttöpisteellä, kun Ilves voitti lauantaina Pelicansin 6–3.

Ilveksen luottopuolustaja kertoo hyväntuulisesti, miten liigakausi on joukkueen osalta alkanut.

– Totta kai hyvä fiilis, kun on aloitettu Liiga voitokkaasti. Joukkueen sisällä on ollut rento ilmapiiri, mutta samaan aikaan tekeminen on ollut jämäkkää. Olemme myös mielestäni päässeet jo sisälle siihen, minkälaista peliä Hölö (päävalmentaja Tommi Niemelä) haluaa joukkueelta nähdä.

– Nyt esimerkiksi Pelicansia vastaan pelasimme paikoittain tosi hyvin ja aktiivista hyökkäysvoittoista kiekkoa. Paljon on vielä parannettavaa, mutta äijät olivat oikeilla paikoilla ja peli-idea on selkeytymässä. Näiden asioiden ansiosta itselläni ainakin on hyvä fiilis pelata ja varmasti monilla muillakin meidän kopissamme, Parikka kuvailee.

Avausottelussa maaliaan vapautuneesti tuulettanut puolustaja kertoo saaneensa ehjän kesän alle ja myös oma peli tuntuu kulkevan hyvin.

– Yleensä se meneekin niin, että onnistumisia tulee itsellenikin, kun joukkueella kulkee. Kuten joukkuepelissä, myös itselläni on paljon parantamisen varaa, mutta sanotaan niin, että hyvin on lähtenyt liikkeelle.

Kuva: Anssi Takala

”Ilves on ykkösmesta pelata”

Parikan osalta voidaan puhua juhlakaudesta Ilveksessä, sillä Parikalla käynnistyi kymmenes kausi joukkueessa.

– Aika on mennyt nopeasti, mutta hieno fiilis on kyllä, kun asiaa miettii. Arvostan, että seurajohto on kaikki nämä vuodet halunnut pitää minut täällä. Se on upea juttu. Lähtökohtaisesti muualle en Suomessa menisi pelaamaan kuin Ilvekseen. Kaikki puitteet ovat kunnossa ja Ilves on ihan ykkösmesta pelata.

Ja tällä Parikka tarkoittaa nimenomaan ammatikseen pelaamista, sillä on myös toinen seura, jolle puolustajan sydän sykkii ja kulkee myös mukana pelipaidassa. Parikan pelinumero 57 nimittäin kuvastaa Imatran Ketterän perustamisvuotta. Imatralta on kaikki Parikalla alkanut ja seurauskollisuus näkyy hänellä myös kasvattajaseuran kunnioittamisena.

– Se on paikka, mistä kaikki on alkanut. Siellä aloitin lätkän ja minun isänihän myös valmensi siellä, joten paljon on isoja muistoja Imatralta. Tuo 57 numero on ollut minulla alusta asti Liigassa. Siinä kävi itseasiassa niin, että se tuli minulle sattuman kautta, mutta sitten jälkijunassa ymmärsin tässä numerossa olevan ihan ideaa, Parikka nauraa.

Parikan äänestä kuuleekin aidon liekin kotipaikkakuntaa kohtaan, kun hän puhuu juniorivuosistaan. Puolustaja kertoo, kuinka Etelä-Karjalasta tulee järjestäen eri ikäluokkien lahjakkaimpia pelaajia.

– Meilläkin sitten junioreissa Ketterän ja SaiPan joukkue yhdistyivät ja kyllä ykköskenttä oli imatralaislähtöisiä pelaajia. Ketterässä tehdään asiat hyvin ja siellä on mahdollisuudet kehittyä pitkälle. Minullekin annettiin kaikki mahdollisuudet.

Parikan lahjakkuus huomattiin myös laajemmin nuorena, sillä hän on lukeutunut Pohjolaleiriltä saakka juniorimaajoukkueisiin. Vyöllä on alle 18-vuotiaiden MM-kilpailut, minkä lisäksi Parikka on pelannut ennen Ilvekseen siirtymistä kaksi kautta Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa.

Mutta missä vaiheessa Parikka alkoi haaveilla kiekkoammattilaisen urasta?

– Kyllä se hyvin pienenä iskostui ajatuksena, että haluaisin pelata kiekkoa työkseni. Seurasin paljon sen aikaisia liigakiekkoilijoita ja kiekkoa muutenkin. Varhaisessa vaiheessa oli jo ajatus siitä ja varsinkin, kun junnumaajoukkuepelit alkoivat. Jotenkin jännä asia on se, miten tänne Ilvekseen tullessa sitä ei sitten osannut ajatella, koska eihän siinä vielä olla ammattilaisia, kun tänne päästään. Siinä pitää lunastaa paikka joukkueessa ja se vaatii isosti töitä.

Parikka ei suinkaan aina ole ollut puolustaja.

– Juniorina halusin aina olla sentteri ja hyökätä. Sitten joku valmentaja hoksasi, että tuostahan saisi puolustajan. Sen jälkeen pelasin puolustajana Pohjolaleirilläkin ja aloin tajuamaan itsekin, että kyllähän tässä puolustaja ollaan, Parikka naurahtaa.

Kuva: Anssi Takala

”Aivan valtavasti koko organisaatio mennyt eteenpäin”

Mielettömän paljon mahtuu juuri niihin vuosiin, jotka Parikka on tähän asti Ilveksessä kulkenut. Parikan ensimmäisinä vuosinaan seuralla on ollut isot haasteet, omistajat ovat vaihtuneet, joukkue ympärillä on muuttunut moneen kertaan ja kotiareenakin on ehtinyt vaihtua. Parikka on ollut näkemässä sen kaiken ja omalla panoksellaan auttanut joukkuetta eteenpäin askel kerrallaan. Ja pitkäjänteinen työ on kantanut hedelmää, kun Ilves on kehittänyt toimintaansa vuosi vuodelta.

– Kyllä jännä on, miten tässä on myös esimerkiksi toimiston väki muuttunut ja tosi paljon muutoksia muutenkin. Silloin omina alkuaikoina ei ollut edes kaukana, että olisi koko seura mennyt nurin. Aivan valtavasti on koko organisaatio mennyt eteenpäin niin kaukalossa kuin toimiston puolella niistä vuosista ihan joka tavalla. Hieno on ollut katsoa vieressä, kun eteenpäin mennään ihan urakalla.

Seurauskollisuus on katoava luonnonvara. Mitä se Parikalle merkitsee?

– Mitähän tähän sanoisi… Kyllähän se merkitsee itselle sitä, että on sitoutunut tekemiseen. Mielestäni on vain niin hieno asia se, että olen saanut niin pitkään olla tässä varsinkin näin hienossa seurassa ja minuun on luotettu kaikki nämä vuodet. Toivottavasti saan olla paljon pidempäänkin, Parikka sanoo.

Kuva: Jimi Soinila

Pian Ilves-puolustajien tilastokärki

Parikka pelasi Ilveksen paidassa ensimmäiset viisi liigaotteluaan kaudella 2015–16 hänen palattuaan Suomeen Kanadan juniorisarjasta OHL:stä.

– Kyllä muistan, miten jännitti ensimmäistä kertaa tulla Ilveksen koppiin, mutta samalla se oli hieno fiilis. Sillä kaudella pelasin myös Ilveksen A-nuorissa ja lainalla Mestiksessä, mutta seuraava kausi oli ensimmäinen täysi kausi Liigassa ja joukkueessa pelasivat puolustuksessa muun muassa kokeneet Teemu Aalto, Arto Laatikainen ja Veli-Matti Vittasmäki, niin hieno oli aloittaa liigaura tuollaisten kokeneiden äijien kanssa, Parikka kehuu.

Vuosien aikana Parikka on itse kehittynyt luotettavien liigapuolustajien eliittiin. Paljon kertoo kehityksestä se, että edellisen kuuden kauden aikana runkosarjassa Parikan teholukema on joka kausi ollut plussalla ja kuuden kauden ajalta lukema on loistava +98.

– Joukkue on mennyt eteenpäin ja itse olen samalla kehittänyt puolustuspelaamistani. Ensimmäiset vuodet koitin lyödä itseäni läpi Liigaan. Varmasti niistä ajoista oma pelaaminen on kehittynyt merkittävästi. Varsinkin pelin lukeminen ja sijoittuminen ovat joka kausi menneet eteenpäin ja kyllähän se helpottaa, kun pelejä saa alle, Parikka sanoo.

Ja pelejä on tosiaan kertynyt. Ajatella, että Parikka on 27-vuotiaana lähestymässä Ilveksessä eniten otteluita pelanneita puolustajia jo tällä kaudella. Parikka on pelannut Ilveksen paidassa 434 runkosarjaottelua ja edellä puolustajista ovat pelimäärissä vain Hannu Henriksson (455 ottelua) ja Hannu Helander (434 ottelua). Vielä kun lasketaan pudotuspelit mukaan, Parikka on 482 ottelullaan vain 14 ottelun päässä Henrikssonia.

– Upealtahan tuo tuntuu ja vielä Ilveksessä, joka on niin perinteinen ja iso seura. Joskus olenkin miettinyt, miten nuo tilastot menevät puolustajien osalta. Hyökkääjissähän on useita nimiä Raipen johdolla, mutta en tiennyt olevani noin lähellä puolustajien listalla. Hienoa, että olen saanut pelata ja olla tässä seurassa niin pitkään, Parikka sanoo jopa hieman hämmentyneen kuuloisena tilastot kuultuaan.

Kuva: Jimi Soinila

”Ei kiire mihinkään”

Eikä Parikalla tunnu olevan kiire myöskään muualle, sillä hän solmi keväällä seuran kanssa kolmen vuoden jatkosopimuksen kevääseen 2027 saakka.

– Alle kolmekymppinen olen ja itse koen, että varmasti pelivuosia on paljon jäljellä. Ikinä ei tietenkään tiedä, miten asiat menevät, mutta itselläni ei ole mikään kiire lähteä yhtään mihinkään. Olisihan se kiva käydä ulkomailla jossain pyörähtämässä, mutta vielä eteen ei ole tullut sellaista, mihin olisin halunnut siirtyä, Parikka kertoo.

Onko mahdollista, että Parikka pelaa koko kiekkouransa loppuun Ilveksessä?

– Onhan se mahdollista, jos pelaan tarpeeksi hyvin. Mennään kausi kerrallaan ja katsotaan mitä tapahtuu ja miten peli kulkee.

Tavoitteet Parikalla ovat varmasti samat kuin koko Ilves-yhteisöllä. Pitkän matkan seuran kanssa kulkenut puolustaja haluaa ottaa joukkueen kanssa vielä ratkaisevat askeleet.

– Voittaminen Ilveksen kanssa on se, mihin kaikki tekeminen tähtää. Meillä on hyvä joukkue ollut monta vuotta ja kaikki on mahdollista. Oma tavoite on kehittää jatkuvasti itseäni ja sitä kautta auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon. Tämän kauden Ilveksen puolustusta Parikka kehuu.

– Meillä on tänäkin vuonna laadukas puolustus ja terve kilpailu peliajasta, mikä on tosi hyvä juttu, koska loukkaantumisia voi tulla. Laajuus on tärkeää kauden aikana. Kilpailu pelipaikoista lisää motivaatiota entisestään.

Kuva: Jimi Soinila

Parikka myös kehuu, miten Tommi Niemelän johtama valmennus haluaa puolustajien tällä kaudella pelaavan.

– Siinä on hyvää sellaista pelirohkeutta, että puolustajien tehtävä ei ole vain varmistella, vaan pyritään olemaan aktiivisia ja meilläkin on lupa hyökätä sekä mennä rohkeasti mukaan hyökkäyspelaamiseen. Siinä puolustajilla on vastuu, että pitää myös lukea peliä, milloin voi rohkeammin mennä, mutta tällaista kiekkoa on myös mukava pelata, ettei vain peruutella, Parikka kuvailee.

Seuraavaksi Ilveksen edessä on melkoinen otteluruuhka. Keskiviikkona Kouvolan KooKoo saapuu Nokia Areenalle, minkä lisäksi Ilveksellä on keskiviikosta alkaen yhteensä viisi ottelua kahdeksaan päivään. Tällä viikolla perjantaina joukkue kohtaa Pelicansin Lahdessa ja lauantaina edessä on jälleen kotiottelu Rauman Lukkoa vastaan. Ensi viikolla tiistaina edessä on kotiottelu Sportia vastaan ja heti keskiviikkona pelataan Ässiä vastaan Porissa.

Parikkaa ei otteluruuhka huoleta.

– Se on kiva, että pelataan. Ei ollenkaan huono juttu. Saadaan kausi kunnolla käyntiin ja pelejä tässä on odotettukin. Aina se on hauskempaa pelata kuin treenata, Parikka sanoo huolettomasti.

UUTISET