Tamperelainen Linjateräs on yksi Ilveksen pääyhteistyökumppaneista Liiga-kaudella 2024–2025. Ilvestä ja Linjaterästä yhdistävät rohkeat kasvutarinat, joiden myötä molemmat ovat ottaneet isoja askelia kohti menestystä.
Vuonna 1965 Seppo Civillin perustama Linjateräs on tehnyt jauhemaalausta 1970-luvulta asti, jolloin käynnistettiin yrityksen ensimmäinen automatisoitu maalauslinja. Sadat yritysasiakkaat ovat sittemmin luottaneet Linjateräksen ammattitaitoon ja innovaatioihin, jotka ovat tehneet yrityksestä alansa laatujohtajan. Yrityksen neljännet omistajat ja nykyiset yrittäjät, Tero Viitanen, Sini Viitanen ja Ari Kesti, ovat vieneet perinteikästä yritystä rohkeasti kohti kasvua ja hallittua riskinottoa.
Rohkea ja hallittu riskinotto kasvun elinehtona
Linjateräksen asiakaslähtöinen työskentely ja ammattitaitoinen henkilöstö takasivat vuosikymmenien ajan yritykselle alallaan tukevan jalansijan. Vuonna 2018 Linjateräs sai kuitenkin uuden suunnan, kun Tero ja Sini Viitaselle tarjoutui mahdollisuus astua yrityksen johtoon. Tero Viitanen oli tullut taloon pari vuotta aiemmin tuotantopäälliköksi ja näki yrityksessä valtavan potentiaalin. Vaikka kauppasumma täytyi rahoittaa kokonaan lainarahalla, Teron ja Sinin poikkeuksellinen rohkeus ja määrätietoisuus mahdollistivat lopulta yrityskaupan, joka vei Linjateräksen kohti nykyistä kasvutarinaansa.
Linjateräs työllisti yrityskauppojen aikaan noin 19 henkeä ja liikevaihtoa oli 2,5 miljoonaa euroa vuodessa. Ensimmäisen kolmen vuoden aikana Viitaset investoivat pääasiassa tuotannon kehittämiseen, mutta tiedostivat myös myynnin ja markkinoinnin vaativan suuria panostuksia. Yrityksen yhdeksi omistajaksi nousikin pian Ari Kesti, joka toimi aiemmin ison pintakäsittelykonsernin myyntijohtajana.
Jatkuva kehitys on mahdollisuus
Ilveksen kauden 2024–2025 päävalmentaja Tommi Niemelä on todennut: ”Päivästä toiseen meillä on mahdollisuus tulla paremmaksi”. Tähän ideologiaan luottaa myös Linjateräs, joka Ilveksen tavoin näkee jatkuvan kehityksen mahdollisuutena ja investoi tulevaisuuteen rohkeasti ja hallitusti.
Vuonna 2021 markkinoilla oli paljon kilpailua ja menestyjäksi valikoitui yritys, joka pystyi tarjoamaan asiakkailleen lyhyimmän toimitusajan. Voidakseen taata toimitukset kolmen päivän asiakaslupauksella, Linjateräksen yrittäjät päättivät palkata 16 uutta työntekijää, vaikka töitä ei ollut vielä tarpeeksi tiedossa. Näin yritys kykeni siirtämään tuotannon kolmeen vuoroon ja nopeuttamaan toimitusajat vastaamaan markkinoiden tarpeita. Riskinotto kannatti ja liiketoiminta räjähti toimituslupausten ja -varmuuden myötä lopulta vuonna 2023 5,3 miljoonan euron ennätyslukemiin.
Investoinnit ja kasvutavoitteet eivät suinkaan loppuneet tähän. Vuonna 2023 yhtiö investoi kasvuun 4,9 miljoonaa euroa, eli lähes koko sen 5,3 miljoonan euron liikevaihtonsa verran. Tammikuussa 2024 Linjateräs otti käyttöön uuden palveluhallin Tampereen Myllypurossa, joka nosti yrityksen henkilöstömäärään jo yli 50 työntekijän tasolle. Uuden palveluhallin myötä yrityksen liikevaihto kasvoi jo heinäkuun 2024 loppuun mennessä hieman yli 50 prosenttia.
Kestävää kasvua niin yritykselle, yhteiskunnalle kuin ympäristölle
Linjateräs on yksi teollisuusalojen arvostetuimmista työnantajista, josta kertoo myös Great Place to Work –sertifikaatti. Viitasille ja Kestille on kunnia-asia tuoda hyvinvointia työntekijöille ja heidän perheilleen. Se tekee yrittäjien työstä ennen kaikkea merkityksellistä. Ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstö on yksi Linjateräksen menestyksen tekijöistä.
Uudet innovaatiot, kuten oman laboratorion tuomat palvelut, ovat viime vuosina siivittäneet Linjaterästä kilpailijoidensa edelle. Seuraavana investoinnin kohteena olevassa uuden teknologian omaavassa kemiallisessa kastopinnoitteessa pintakäsiteltävä kappale upotetaan altaassa olevaan pinnoiteaineeseen, joka antaa metallituotteilla tehokkaan korroosiosuojan myös niiden sisäpinnoille. Tuotteita voi näin säilyttää, vaikka vuosikymmeniä ulkona vaihtelevissa sääoloissa ilman ruostumista.
Kemiallinen kastopinnoite mahdollistaa korroosiosuojan lisäksi entistä ympäristöystävällisemmän pintakäsittelyn, sillä se tarvitsee vain murto-osan siitä energiasta, mitä vanhat menetelmät vaativat. Vihreänsiirtymän kemiallinen kastopinnoitemenetelmä onkin linjassa Linjateräksen vastuullisuusstrategian kanssa, sillä yrityksen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2026 mennessä. Uuden palveluhallin myötä yritys teki mm. energiaremonttia siirtyen sähkökäyttöisiin trukkeihin ja ottaen käyttöön energian lähteeksi uudet kondenssikattilat, jotka mahdollistavat biokaasunkäytön tulevaisuudessa. Seuraavana on tarkoitus investoida myös energiapankkeihin sekä aurinkopaneelijärjestelmään, jotka tulisivat tulevaisuudessa kattamaan yli 20 prosenttia Linjateräksen energiantuotannosta. Lisäksi kehityslistalla on fossiilisten polttoaineiden korvaaminen biopohjaisilla vaihtoehdoilla vuoden 2025 aikana.
Seuraavat suuret investoinnit ovat siis jo suunnitteilla, ja Linjateräs onkin jättänyt hakemuksen työ- ja elinkeinoministeriöön energiateknologian suurten demonstraatiohankkeiden investointituesta. Kokonaisinvestoinnin arvo tulisi olemaan 26,7 miljoonaa euroa, johon yritys hakee valtion tukea 40 prosenttia. Toteutuessaan hanke tulisi uusien tuotantolaitosten kautta työllistämään vuoden 2026 ensimmäisestä vuosineljänneksestä eteenpäin 70 uutta työntekijää. Koko Suomen mittapuulla työllistämisvaikutus voisi olla jopa 1000 henkeä.
Yhdessä kohti menestystä
Linjateräs on nyt kolmatta Liiga-kautta Ilveksen kumppanina. Yritys lähti aikoinaan hakemaan luotettavaa ja tehokasta markkinointikanavaa uuden brändin esille tuomiseen päätyen lopulta kumppanuuteen Ilveksen kanssa.
– Tarina johtaa neljän vuoden taakse, jolloin meidän haasteenamme oli tunnettuus. Meidän nimemme oli vähän haastava ja kertoi kauhean vähän siitä, mitä me teemme eli jauhemaalataan teollisesti. Me olimme uudistaneet meidän asiakaslupauksemme ja rakentaneet brändin kivijalkaa myöten uudestaan. Mietittiin, että tarvitaan kumppani ja kanava, jonka tarina resonoi meidän kanssamme. Ilves oli juuri sellainen kumppani, tiivistää Ari Kesti.
Linjateräksen logo onkin sittemmin ollut tuttu näky niin ottelutapahtumien laitamainoksissa, led-ribboneissa, Ilveksen peliasuissa kuin ylivoimapeleissä. Itse yrittäjät ja Linjateräksen henkilökunta ovat päässeet nauttimaan Ilveksen ottelutapahtumista kausikorttien ja aitioiden kautta. Henkilöstölle on lisäksi järjestetty elämyksellisiä areenapäiviä perheiden luistelu- ja höntsyilytapahtumissa Nokia Arenalla.
– Kumppanuus on ollut Ilvekselle merkittävä ja on hienoa, että voimme jatkaa yhdessä matkaa kohti molempien yritysten menestystä, kommentoi Ilveksen myyntijohtaja Timo Lehtinen.
Yhteistyö Ilveksen kanssa on ollut Linjateräksellekin merkityksellistä. Tero Viitanen näkee Ilveksen ja Linjateräksen tarinassa paljon yhteneväisyyksiä. Molemmat ovat lähteneet hakemaan rohkeaa kasvua aallonpohjalta nousten nykypisteeseensä. Ilves on erityisen lähellä Viitasen sydäntä myös oman junioritaustan kautta. Monien muiden tamperelaisten tavoin Viitanen on kasvanut Ilves-perhe ympärillään.
– Sen näkee yhtä lailla Ilveksen tarinassa viime vuosien aikana: kyllä se muutos tuo myös menestystä, linjaa Tero Viitanen.
– Ilves on tamperelainen perinteinen joukkue ja me olemme tamperelainen perinteinen pulverimaalaamo. Sen takia me haluamme yhdistää voimat ja olla tukemassa pääyhteistyökumppanina Tampereen parasta jääkiekkojoukkuetta, päättää Sini Viitanen.