3. Ilves takaisin sarjakärkeen voitolla Lukosta

Ilves takaisin sarjakärkeen voitolla Lukosta

Henri Honkala

Tampereen Ilves nousi takaisin sarjakärkeen torstai-illan voitolla hallitsevasta mestarista Rauman Lukosta. Ottelun alku oli vahvaa kotijoukkueen näytöstä, mutta loppu meni puolustustaistelun puolelle. Loppulukemat vaiherikkaasta näytelmästä 3-2.

Tervetuloa Haapala-showhun

Otteluun terävällä ilmeellä iskenyt Ilves otti kuskin paikan ensimmäisillä minuuteilla. Eemeli Suomi ottaa hyvän riiston hyökkäysalueella, josta kiekko päätyy maalin kulmalle ensimmäistä otteluaan Ilveksen paidassa pelaavalle Henrik Haapalalle. Haapala tarjoilee vielä toiselta puolelta nousevaa Sebokia, mutta Sebokin laukaus jää torjuntaan. Pitkän kiekon jälkeen aloituksesta Iso-Mustajärvi voittaa kiekon suoraan alaspäin Masinille, jonka suoraan syötöstä lähtevän laukauksen Jukuri peittää, ja Lukko selviää.

Ilveksen vahva alku jatkuu, ja Marko Anttila pääsee kääntämään pelin kohti maalia ja laukomaan, ei palkintoa vielä tästäkään. Joka tapauksessa vahva ja aktiivinen alku Ilvekseltä, joka sai muutaman riiston syvältä Lukko-päädystä. Pulli napauttaa terävän taklauksen oman siniviivan tuntumassa herättäen kotiyleisön toden teolla. Kotiyleisön tukea tarvittiinkin, sillä Lukko sai ottelun ensimmäisen ylivoiman Anttilan otettua kahden minuutin rangaistuksen korkeasta mailasta. Marek Langhamer torjuu Arttu Ilomäen ja Jesper Mattilan laukaukset, ja Ilves selvittää tämän ottelun ensimmäisen erikoistilanteen. Seuraavassa vaihdossa Ilveksen ykköskentällinen saa jälleen hyvän pyörityksen hyökkäyspäähän ja tuloksena Ilvekselle vuorostaan ylivoimaa. Johansson saa maalin edustalla mailaa yläkertaan, ja Niclas Almari istunnolle. Pakkopeli ei vielä ottelun alussa kunnolla lähde pyörimään, ja lopulta tasaviisikoin jatketaan.

Alun ja erikoistilanteiden jälkeen ottelu hieman tasoittui ja Lukko pystyi luomaan muutaman tekopaikan vastahyökkäyksen kautta. Kuitenkin noin kuutisen minuuttia ennen ensimmäistä erätaukoa Eemeli Suomi tarjoaa puolittaisen läpiajon Haapalalle. Perässä roikkunut Lukko-pelaaja estää maalinteon, mutta saa kahden minuutin rangaistuksen. Tämä ylivoima ei ehdi vanheta pitkään, kunnes Haapala löytää upealla poikittaissyötöllä Joni Ikosen. Ikonen painaa vastustamattoman rannelaukauksen etuyläkulmaan ja kotijoukkue johtoon ajassa 14:56. Suomelle vahvasta päätypelaamisesta palkintona kakkossyöttö.

Kuva: Ilves.com

Erän loppupuoliskolla Eetu Päkkilän loistava uhrautuminen ja laukauksen blokkaus pitää lukemat 1-0. Sebastian Repo pääsee seuraavassa vaihdossa kokeilemaan kaksikin kertaa B-pisteen kaarien välistä. Ensimmäinen kuti yli maalin, ja toisen yrityksen blokkaa vuorostaan Miro Nalli. Lukon erän paras paikka tulee kuitenkin Scott Pooleylle, jonka rystypuolen vanhanaikainen jää tolppaan. Lukolta muutama vahva vaihto erän päätöshetkillä, mutta lopulta pukukoppimaalin iskee kotijoukkue Ilves. Highlight-kamaa oleva osuma lähtee rakentumaan Les Lancasterin kiekon ylöstuonnista. Jättö toiseen aaltoon Joni Ikoselle, jonka upea tarjoilu löytää takatolpalle kaartaneen Joona Ikosen. Kiekko maaliin ja kädet kattoon ja Ilves erätauolle 2-0 lukemista.

Kolmas osuma heti erän alkuun

Toinen erä jatkui siitä mihin ensimmäinen jäi. Heti alussa kotijoukkue ylivoimalle, ja Jukurin takana helisee kolmannen kerran. Simon Johansson laukoo viivalta sopivan korkuisen laukauksen ja Kapteeni Suomi ohjaa kiekon sisään. Toinen syöttöpiste Joni Ikoselle ja peli 3-0 ajassa 21:40.

Lukon vaihtopenkki juhli jo maalia ottelun lähestyessä puolta väliä, mutta verkko heilahtaa Samuli Piipposen laukauksesta vain sivuverkon puolella. Seuraavasta hyökkäyksestä Ilves juonii paikan, Sebok tarjoilee vielä sivuun Haapalalle, mutta syöttö katkeaa viime hetkillä. Irtokiekko päätyy Lancasterin lapaan, ja Jukurin ollessa ulkona tilanteesta, odottaa Lancasteria käytännössä tyhjä maali. Yritys painuu kuitenkin tähtipuolustajan harmiksi yli maalin.

Ottelu on jo ylittänyt puolivälinsä, kun Lukko toistamiseen ylivoimalle. Ilveksen tiivis alivoimanelikko pystyy pitämään ylivoiman ulkona parhaasta sektorista. Pari kokeilua tulee pienemmistä kulmista, mutta nämä selvittää varmoilla otteilla vuorostaan Marek Langhamer. Jälleen tasaviisikoin pelatessa Joni Ikosen illan toinen osuma ja neljäs tehopiste on jo lähellä, laukaus kilpistyy kuitenkin Jukurin kilpitorjuntaan. Ilveksen 3-0 johdosta kolmanteen erään.

Viimeinen erä puolustustaistelua

Kolmanteen erään vierasjoukkue Lukko saa varmasti toivotun alun. Matt Abt nousee kiekon kanssa oikealta laidalta maalin kulmalle, ja tavoittelee kovalla syötöllä Scott Pooleyä. Pooley saa mailaa väliin tarvittavan verran ja näin Lukko saa ajassa 40:33 oman kuparisensa rikki.

Ilves saa lisää jobinpostia maalin jälkeen, kun Joonas Odenia taklataan päähän ja hän joutui jättämään kentän hieman poissaolevan oloisena. Taklauksesta ei vihelletty jäähyä, mutta hetken päästä Ilves pääsee kuitenkin ylivoimalle Michael Hagan saatua kahden minuutin rangaistuksen estämisestä. Anttilan laukausta lukuunottamatta ylivoimalla ei suuremmin tekopaikoilla juhlittu ja peli jatkui tasakentällisin.

Viidellä viittä vastaan mentiin ehdittiin pelata vain hetki, kunnes Lukon avausmaalin iskenyt Pooley nousee hyvin laidasta aina tekopaikkaan asti. Ilves selviää ilman kavennusta, mutta tilanteesta takaiskuna kahden minuutin rangaistus. Ilveksen vahva alivoimapeli kuitenkin jatkuu. Ylivoiman jälkeen kavennusta hakeva Lukko pystyy jatkamaan painetta Ilves-päädyssä, jonne pelin painopiste kallistui yhä enemmissä määrin. Kiekko pelataan väsyneen Ilves-viisikon keskustaan hyvällä käytöllä Gregoirelle, joka kilauttelee rimaa. Jatkotilanteesta peliväline pelataan jälleen keskustaan, josta Repo napauttaa Lukon lopulta jo maalin päähän. Nopeasti lähtenyt laukaus pienestä tilasta pysäyttää digitaalit aikaan 50:04 ja lukemat vaihtuvat tilanteeseen 3-2.

Lukko saa entisestään peliä hallintaan ja onnistuu luomaan vähintään puolittaisia tekopaikkoja liukuhihnalta. Samalla kotijoukkueen hyökkäykset loistavat poissaolollaan, ja kiekosta jouduttiin luopumaan liian usein jo hetki keskialueen jälkeen. Loppu muuttui Ilveksen kannalta puolustustaisteluksi. Ilman maalivahtia kuudella kenttäpelaajalla tasoitusta hakeva Lukko saa pelattua kiekon viimeisellä minuutilla aina maaliviivalle asti. Langhamerin torjunnasta kiekko kimpoaa ylärimaan, ja jää pomppimaan tyhjän maalin eteen. Tuomas Salmela venyttää kuitenkin pohkeensa Skalickyn yritykseen, ja Ilves selviää. Kolmannen erän puolustustaistelun turvin täydet sarjapisteet jäävät Tampereelle, ja Ilves palaa voittojen tielle maalein 3-2. Tällä voitolla Ilves siirtyy myös jälleen takaisin runkosarjan piikkipaikalle.