3. Lukko vahvempi runkosarjan päätöskamppailussa

Lukko vahvempi runkosarjan päätöskamppailussa

Mikko Alahäivälä

Runkosarjan viimeinen ottelu päättyi Lukon 2-5-vierasvoittoon. Kotijoukkueen maaleista vastasivat Topias Haapanen ja Teemu Rautiainen. Ilves sijoittui runkosarjassa kahdeksanneksi, jonka myötä pudotuspelien 1. kierroksella vastaan asettuu yhdeksänneksi sijoittunut SaiPa.

Lukko avaa maalihanat, Ilves tasoittaa

Ilves sai ensimmäisen paikkansa minuutin pelin jälkeen, mutta kolmosketjun suoraviivainen yritys maalin kulmalta ei tuottanut tulosta. Neljän minuutin kohdalla Juhani Tamminen käänsi kiekon siniviivan tuntumasta maalille ja Joose Antonen ohjasi ilmasta, mutta kiekko pysähtyi Lukko-maalivahti Lassi Lehtisen kannalta onnekkaasti tämän patjoihin. Seuraavassa vaihdossa kotijoukkueella oli tilaisuus jopa kahden miehen ylivoimahyökkäykseen, mutta tilanne tyrehtyi paitsioksi.

Ajassa 5.20 Juha Leimulle vihellettiin jäähy kampituksesta ja Lukko pääsi ylivoimalle. Ilves selvitti alivoiman ongelmitta, ja jäähyn jälkeen seuraava paikka tuli jälleen tupsukorville. Lukko-puolustuksen keskeltä hieman karkuun päässeen Teemu Lepauksen matala laukaus pysähtyi kuitenkin Lehtisen patjatorjuntaan. Erän puolivälissä puolestaan oli Lukas Dostalin vuoro venyä hyvään torjuntaan, kun Lukon kultakypärä Justin Danforth löysi syötöllään maalin edessä vapaana olleen Manuel Ganahlin.

Erän 13. minuutilla Ilves nousi tyylikkäästi muutamalla maltillisella syötöllä omalta alueelta hyökkäysalueelle. Joose Antonen pääsi ohjaamaan keskeltä Teemu Lepauksen syötöstä, mutta jatko suuntautui hieman ohi maalin. Lopulta ottelun avausmaali syntyi ajassa 13.28, kun Lukon Rony Ahonen laukoi viivasta ja kiekko painui sisään maalin edessä maskia tehneen Heikki Liedeksen kautta.

Lukon johto ei kuitenkaan kestänyt kuin 2,5 minuuttia, sillä ajassa 15.58 Topias Haapanen laukoi Joona Ikosen syötöstä lukemat 1-1:een tarkasti ristikon kautta. Kaksi minuuttia ennen erän loppua Ilveksen ykköskenttä järjesti Lukon päätyyn vahvaa painetta. Eemeli Suomi pelasi viivaan Niko Peltolalle vapaan vetopaikan, mutta tulinen lämäri kolisi päätyplekseihin. Viimeisellä minuutilla Lukolle avautui vielä vaarallinen paikka maalin eteen, mutta viimeistely ei onnistunut, ja erätauolle mentiin tasalukemissa 1-1.

Raumalaiset etumatkalle

Toisessa erässä Lukon paine tuotti kahden minuutin pelin jälkeen paikan Justin Danforthille, joka pääsi yrittämään maalin edestä, mutta Lukas Dostal torjui. Jatkotilanteesta Juhani Tammiselle tuomittiin kuitenkin jäähy kampituksesta, joten Lukko pääsi toista kertaa ylivoimalle. Jäähyn aikana parhaat paikat tulivat Ilveksen Joona Ikoselle, mutta hyökkääjän laukaus kimposi puolustajan kautta päätyverkkoihin ja seuranneen aloituksen jälkeen tullut toinenkaan mahdollisuus ei tuottanut alivoimamaalia, kun Lassi Lehtinen onnistui torjumaan lähietäisyydeltä lähteneen matalan vedon.

Viidennellä minuutilla Mark Floodilla oli hyvä vetopaikka keskisektorilta, mutta puolustajan laukaus ei löytänyt oikeaa osoitetta. Perään Lukon Danforth karkasi läpiajoon, mutta hyökkääjän kompuroinnin takia kunnon ratkaisuyritystä ei nähty. Seuraavassa vaihdossa Ilveksen Teemu Lepauksen napakka rannelaukaus puolestaan pysähtyi Lehtisen räpylään.

Oskari Laaksosen hyökkäyspään kiinnipitämisjäähyn myötä Lukko pääsi kolmatta kertaa ylivoimalle. Lukas Dostal joutui antautumaan toistamiseen ajassa 28.15, kun Heikki Liedes suti irtokiekon sisään maalin edestä vieden raumalaiset 1-2-johtoon. Minuutin päästä Ilveksen kolmosketju oli lähellä iskeä pelin jälleen tasoihin, mutta b-pisteiden välistä lähtenyt laukaus painui niukasti vasemmalta ohi.

Liukasliikkeinen Danforth livahti erän puolivälissä jälleen karkuun Ilves-puolustukselta, mutta lievän häirinnän myötä kultakypärän viimeistely ei onnistunut. Minuuttia myöhemmin Eemeli Suomen syöttö vasemmalta laidalta löysi maalin edessä vapaana olleen Teemu Rautiaisen, mutta hyökkääjän sulava rystypuolen ratkaisu ei yllättänyt Lassi Lehtistä. Lukon seuraava paikka tuli Ilveksen kiekonmenetyksestä, mutta Lukas Dostal torjui tulisen lämärin. Seuraava viivalaukaus kuitenkin löysi tolppien väliin, kun maskin takaa lähtenyt Tarmo Reunasen matala laukaus ohitti Dostalin vieden Lukon 1-3-johtoon. Karri Kivi käytti samalla Ilveksen aikalisän ajassa 31.47.

Ilveksen kavennus oli lähellä erän 14. minuutilla, kun Erik Ahopelto pääsi Joona Ikosen ampuman vedon reboundiin, mutta hyökkääjän laukaus lipui Lehtisen torjunnan kautta muutaman sentin ohi vasemmasta tolpasta. Perään Lehtinen torjui räpylällä myös Juha Leimun viivalaukauksen.

Kotijoukkueen illan neljäs jäähy tuli Jarkko Parikalle estämisestä ajassa 39.00. Erän viimeisillä sekunneilla Joona Ikonen ampui alivoimalla terävästi ranteella, mutta maski puuttui, eikä Lehtinen ollut yllätettävissä. Toiselle erätauolle siirryttiin raumalaisten 1-3-johdossa.

Ilveksen kiri ei käynnisty

Ilves selvitti kolmannen erän alkuun jatkuneen alivoimansa, mutta toisella minuutilla tupsukorvat kokivat seuraavan takaiskunsa, kun puolustaja Oskari Laaksonen poistui kättään pidellen pukukopin puolelle. Seuraavien minuuttien aikana pelin tunnetaso nousi ja taklauksia jaettiin. Ajassa 43.21 Lukon Miska Kukkoselle vihellettiin jäähy korkeasta mailasta ja Ilves pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle, mutta kotijoukkueen yritys ei tuottanut hyviä tekopaikkoja.

Täysilukuiseksi tultuaan raumalaiset loivat hyvän vetopaikan Janne Keräselle, mutta Lukas Dostal teki näyttävän räpylätorjunnan. Tiukasti 1-3-lukemissa pysyneen kamppailun seuraavat tilastomerkinnät saatiin ajassa 51.05, kun Ilveksen Matt Generousille ja Lukon Aaro Vidgrenille tuomittiin jäähyt väkivaltaisuudesta. Tasavajaalla pelattaessa Juho Liuksiala pääsi laukomaan hyvältä paikalta Erik Ahopellon esityöstä, mutta kiekko nousi yli maalin.

Ajassa 55.36 Eetu Koivistoinen laukoi Miska Kukkosen vedosta tulleen reboundin sisään ja Lukko karkasi 1-4-johtoon. Ilves pääsi pelaamaan erän viimeiset minuutit ylivoimalla, kun Lukon Janne Keräselle tuomittiin 2+2-minuutin jäähy korkeasta mailasta ajassa 57.01. Kotijoukkue kavensikin minuutin päästä 2-4:ään, kun läpiajoon pelattu Teemu Rautiainen pisti kiekon sisään Lassi Lehtisen längistä. Ilman maalivahtia lisäosumia hakeneen Ilveksen riskinotto kuitenkin kostautui, kun Justin Danforth pääsi iskemään seuraavassa vaihdossa tyhjiin. Ottelun lopputulokseksi kirjattiin 2-5.

Ottelun yleisömäärä oli 5465, jonka myötä runkosarjan yleisökeskiarvoksi muodostui 5042. Lukema on Ilveksen paras sitten kauden 2013-14 ja ylittää seuran asettaman 5000 katsojan tavoitteen.

Seuraava ottelu:

Runkosarjassa kahdeksanneksi sijoittunut Ilves saa pudotuspelien 1. kierroksella vastaansa yhdeksänneksi sijoittuneen SaiPan. Pudotuspelitaival alkaa kotiottelulla lauantaina, jolloin kiekko tippuu Hakametsässä jäähän klo 17.00. Otteluliput tulevat myyntiin Ticketmasterin kanavissa ja myyntipisteissä huomenna 15.3. klo 12.00.